i

i

tiistai 9. syyskuuta 2014

Nauti proteiineja sopivasti



kuva


Proteiinit on yksi elimistömme tärkeimmistä rakennusaineista. Sitä on elimistömme kaikissa soluissa.
Tarvitsemme proteiinia kudosten kasvuun ja uusiutumiseen.
Proteiinin riittävä saanti on urheillessa tärkeää lihasten kehittymisen,vastustuskyvyn ylläpidon sekä normaalin hormonaalisen toiminnan takia. Jos proteiinia ei saada ravinnosta riittävästi, joudutaan harjottamaan lihaskudoksen proteiinia. Jos kokonaisenergiansaanti on niukkaa, lihasproteiinia joudutaan käyttämään myös energiaksi. Vähäinen proteiinin saanti heikentää suorituskykyä, kehitystä ja palautumista.

Proteiineja on hyvä nauttia monipuolisesti eri lähteistä, niin eläinkunnan kuin kasvikunnan tuotteista, sillä eri proteiinilähteiden aminohappokoostumukset täydentävät toinen toisiaan.
Eläinperäiset proteiinit ovat yleensä kuitenkin laadukkaampia, sillä ne sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja.


KUINKA PALJON PROTEIINIA ON RIITTÄVÄSTI?

Urheillessa proteiinin tarve on noin 1,2 -2g painokiloa kohden.
Tämä määrä täyttyy itse asiassa yllättävän helposti, jos syöt monipuolisesti ja huomioit, että jokainen päivän ateria sisältää proteiinia.

Hyvä proteiininlähteitä on kana, liha, kala, kananmuna, rahka, raejuusto, maito, palko- ja täysjyvävilja.
Proteiinia ei tule kuitenkaan nauttia liikaa, sillä ylimääräisestä proteiinista ei muodostu lihasta vaan se muuttuu rasvakudokseksi.

kuva

RUOKA-ANNOSTEN PROTEIINIPITOISUUKSIA:

LIHA:  100g annosta kohti
-kananliha                  20,3g proteiinia
-tonnikala                  22,4g
-lohta                           23g
-naudanliha                19,3g
-sianliha                      18,3g

 VILJAVALMISTEET: 100g annosta kohti
-kaurahiutale              14,5
-kauralese                   18g
-ruis                               9g
-tumma riisi                 7g
-tumma makaroni       13g


MAITOVALMISTEET: 100g annosta kohti
-kananmuna              12,5 g
-raejuusto                  15g
-maitorahka              10g
-maito                          3g
-juusto                        25g


PÄHKINÄT JA PALKOKASVIT: 100g annosta kohti
-cashewpähkinät         20g
-maapähkinät              25,6g
-mantelit                       24,1g
-auringonkukansie-     23g
  menet
-pellavansiemenet       23g
-seesaminsiemen         26,9g
-kvinoa                          13g
-couscous                      15g
-Linssit (vihreä)          24,4g





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti