i

i

perjantai 20. helmikuuta 2015

Mitä tulee syödä treenin jälkeen?


Jotta saisit treeneistä parhaan mahdollisen hyödyn irti, on palautuminen tärkeässä roolissa.
Treeni toimii elimistölle rasitteena. Kehitystä tapahtuu vasta palautumisen yhteydessä, johon kuuluu oikeanlainen ravinto ja riittävä lepo.
Treenin aikana (voimaharjoittelussa) lihakseen tulee mikroskooppisia vaurioita, mikä tekee lihaksesta heikomman kuin ennen treeniä. Jos elimistö saa treenin jälkeen puhdasta ravintoa ja riittävästi lepoa, lihasvauriot korjaantuu ja lihaksesta tulee vahvempi kuin ennen treeniä.
Palauttavaa ravintoa olisi hyvä saada puolen tunnin sisällä treenistä, näin palautuminen pääsee tehokkaasti alkuun. Palauttavan aterian on hyvä sisältää proteiinia ja hiilihydraatteja oikeassa suhteessa.

VAIHTOEHTOJA PALAUTUSATERIOISTA:
-iso lasi maitoa + banaani
-rahkaa tai raejuustoa marjoilla + hedelmä
-Leipää, kasviksia, leikkelettä  + kananmuna
-proteiinijuoma + banaani

Yllä olevat vaihtoehdot sisältävät lähes kaikki maitoa. Jos maitotuotteet eivät sinulle sovi tai et halua niitä käyttää, voin suositella laadukasta heraisolaattia.  Heraproteiini on nopeasti imeytyvää proteiinia, ja soveltuu näin hyvin treenin jälkeen, eikä se aiheuta samoja ongelmia kuin maitotuotteet. Heran voi sekoittaa kätevästi joko maitoon tai veteen, tai pyöräyttää blenderissä palauttava smoothie lisäämällä joukkoon heraproteiinia.
Oma suositukseni laadukkaasta heraisolaatista on: Impact Whey Isolate tai Impact Native Whey. Näissä heraproteiinissa on erittäin matala laktoosipitoisuus ja korkea proteiinipitoisuus. Sekoittuu tosi hyvin, ei inhottavaa tuoksua eikä sivumakua makeuttamattomassakaan versiossa. Ehdoton suosikkini!Heti treenin jälkeen voi toki syödä myös tuhdin lämpimän aterian, mutta yleensä sitä ei tee mieli. Kunnon ateria on tärkeää muistaa kuitenkin syödä 1-2 tunnin sisällä treenin päättymisestä. Tämä takaa sen, että palautuminen ja lihasten kasvuprosessi jatkuu tehokkaasti. Parin tunnin sisällä treenin päättymisestä insuliiniherkkyys ja kropan vastaanottavuus ravintoaineille on vielä koholla. Treenin jälkeinen lämmin ateria tulee sisältää sekä proteiinia ja hiilareita. Tämän aterian tulisi olla se hiilaripitoisin päivän aterioista. Esimerkiksi hiilihydraatin lähteenä riisiä, perunaa, pastaa tai bataattia sekä proteiininlähteenä kanaa, kalaa tai kalkkunaa sekä tietystä kasvikset päälle.

Jos treenin jälkeen jättää syömättä, elimistö on katabolisessa tilassa eli lihaksia hajottavassa tilassa. Tällöin, jos palauttavaa ateriaa ei syödä, elimistö käyttää energiakseen pahimmassa tapauksessa lihaksia. Voimaharjoittelu ei siis kasvata lihaksia, vaan kutistaa niitä. Vasta harjoituksen loputtua, ja energiavarastojen täytyttyä elimistö siirtyy anaboliseen tilaan, missä lihaskasvu tapahtuu.Joten treenaa, syö hyvin, lepää riittävästi!  :)

2 kommenttia:

 1. Anonyymi25/3/15

  Heippa, mitä mieltä olet Cocovin tai Puhdistamon palautusjauheista? (Herne, hamppu ja riisi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   herne- , hamppu-, ja riisiproteiini ovat myös ihan hyviä vaihtoehtoja.
   Paras vaihtoehto olisi, jos pystyisi palatusjauheitakin vaihtelemaan ja käyttämään monipuolisesti. Eli ei jämähtäisi pelkkään yhteen.
   Itse olet käyttänyt jonkin verran riisiproteiinia palkkarina, mutta maku ja jauhemainen koostumus meinaa tökkiä :/

   Poista